goud-kopen
Het is belangrijk dat politici meer gaat bemoeien met goud dat in de winkels ligt. Het goud moet met verantwoording worden gewonnen. Winkels in de goudsector moeten zich aansluiten bij de convenant. Een convenant is een ontwikkelingssamenwerking. Niet alleen juwelier zaken, maar ook elektronica zaken en recyclers moeten zich hierbij aansluiten. Er zijn veel bedrijven hun best doen om verantwoordelijk goud te kopen, maar alle bedrijven moeten beter hun best hiervoor doen. Probeer als consument zelf op te letten waar jij bijvoorbeeld gouden munten als krugerrand wilt kopen. Dit geld ook over goudbaren kopen, let hierbij ook op de goudprijs.
Helaas komt bij het winnen van goud toch veel mensenrechtenschendingen voor. Voornamelijk bij kleinschalige mijnbouw ontbreekt een goede wet en regelgeving. Vaak is er ook sprake van kinderarbeid, aldus Unicef. Miljoenen kinderen werken in deze goudmijnen, omdat ze klein zijn en makkelijk tussen de gaten passen. Vaak zijn zij ook het slachtoffer van misbruik. Het winnen van goud kan ook schadelijk zijn voor het milieu en is ook ongezond. Miljoenen mensen worden in de goudmijnen blootgesteld aan kwik. Door het inademen van kwik kunnen mensen hoestklachten en rillingen krijgen. In de zwakke staten word goudwinning ook vaak gefinancierd door rebellengroepen en milities.
De politiek in Nederland wilt daar een einde aan maken. Alle bedrijven die zich aansluiten moeten bij elkaar aan tafel gaan zitten. Ze moeten kunnen aantonen d.m.v een certificaat dat ze het goud op een verantwoordelijke manier hebben gewonnen. Dit maakt een einde aan de praktijken. Vaak is het moeilijk te achterhalen waar het goud vandaan komt en onder welke omstandigheden het gewonnen is.
Bij het recyclen van goud gaat het ook vaak mis. Vooral als dat in arme landen gebeurd, want die chemische stoffen komen weer vrij in het milieu. Ook is het schadelijk voor de mensen die er werken. In Nederland zelfs consumeren mensen jaarlijks twee ton goud. Vooral bij sierraden, elektronica en munten. Veel van dit goud is geryceld. Wereldwijd is er zo’n 4500 ton goud op de markt waarbij 60% nieuw goud is en 40% geryceld goud. In China word het meeste goud gewonnen gevolgd door Rusland en Australie. India en China zijn wereldwijd de grootste consumenten. Doordat er in het convenant richtlijnen worden bijgevoegd kan dit ervoor zorgen dat de mensenrechten en het milieu wereldwijd word verbeterd in de goudsector.
Wat de Europese Unie zeker gaat doen is fout goud weren. Zij komen in actie tegen goud dat word gewonnen in conflictgebieden. Vooral omdat deze gebieden zo gevoelig zijn voor mensenrecht schendingen. Er komt dit jaar een wet tegen het import van goud, tin en wolfraam uit politiek instabiele regio’s. Vooral in delen van Centraal en West-Afrika, Azie en Zuid-Amerika. De nieuwe wet gaat in 2021 in. Bedrijven hebben dan tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *