In de wereld zoals wij nu leven is het moeilijk om ons leven aan te passen aan het milieu. We verbruiken veel energie en laten veel afval achter. Maar hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je milieuvriendelijker leeft? Er zijn meerdere manieren waarop jij je steentje bij kan dragen aan het milieu. Dit hoeven niet gelijk drastische maatregelen te zijn. Elk beetje helpt! En hoe meer mensen dit inzien, hoe groter de impact uiteindelijk is.

Recyclen is misschien wel de meest bekende manier van milieuvriendelijk leven. Hoe meer je recyclet hoe minder afval je uiteindelijk creëert. Door bijvoorbeeld je plastic flessen bij de supermarkt af te leveren, kunnen de flessen opnieuw gebruikt worden. Ook afval scheiden is een erg bekend fenomeen. Door glas, plastic, papier, en restafval te scheiden kunnen herbruikbare materialen makkelijk weer geïmplementeerd worden in nieuwe producten.

Naast de bekende manieren van milieuvriendelijk leven, hebben sommige keuzes ook indirect invloed op het milieu. Bijvoorbeeld, als jij in jouw huis bezig bent en je een afvalcontainer huurt, kan de keuze voor een containerverhuurder al invloed hebben op waar jouw afval terecht komt. Bij het bestellen van een afvalcontainer, kan jij namelijk van tevoren al bekijken of de leverancier jouw afval ook goed scheidt en of het bedrijf bepaalde certificaten heeft waaruit blijkt dat jouw afval op een milieuvriendelijke manier verwerkt wordt. Ook bij verhuizingen en renovaties, waarbij veel grofvuil naar boven komt, heeft de verhuurder van de bouwcontainer een grote impact op het recyclen.

Een andere manier van milieubewustzijn ligt bij de voedselkeuzes. Niet alleen is het weggooien van voedsel zonde en kan het negatieve gevolgen hebben op het milieu, ook het soort eten heeft invloed. Zo is het verminderen van vleesinname een goede manier om milieuvriendelijker te consumeren. Ook de verpakkingen die je koopt hebben invloed. Het is bijvoorbeeld beter om een grotere verpakking te kopen en producten te consumeren waar je langer mee kan doen, dan producten die maar één keer geconsumeerd kunnen worden. Op die manier verbruik je minder plastic, papier etc. Verder heeft de manier van kledingconsumptie ook invloed op het milieu. Het maken van kleding kost namelijk ook energie en materiaal. Als jij dus vaak nieuwe kleding koopt, ligt jouw ecologische voetafdruk hoger dan wanneer je niet te vaak nieuwe kleding koopt of tweedehands kleding koopt.

Dit artikel omvat nog lang niet alle mogelijkheden om jouw keuzes milieuvriendelijker te maken, maar brengt wel mogelijkheden aan het ligt waar vaak minder aandacht aan wordt besteed. Ook jij kan door middel van kleinere dingen invloed hebben op het milieu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *