Landbouw heet ook wel agricultuur en heeft te maken met het gebruik van planten en dieren voor de mens. Deze planten worden geproduceerd en dieren worden gebruikt voor de landbouw. Daarbij speelt economie een grote rol. Het gaat erom dat de boeren winst kunnen halen uit hun landbouwbedrijf en daarvan kunnen leven. Overigens is er niet alleen landbouw, maar ook tuinbouw en veeteelt. De ene boer is meer gericht op veeteelt, de ander op landbouw. Ook zijn bosbouw en visteelt nog mogelijk, maar deze komen een stuk minder voor dan landbouw. Er zijn dus verschillende soorten landbouw. Tussen boeren is sprake van concurrentie. Wie levert de goedkoopste melk en aardappelen? Dit is dan ook de reden dat het voor boeren niet gemakkelijk is om geld te halen uit hun bedrijf. Het gevolg? Steeds minder mensen kiezen ervoor om een landbouwbedrijf op te zetten. Daarbij was het vroeger vaak standaard dat een zoon het bedrijf overnam zodra de vader oud was, maar tegenwoordig wordt er vaker gekozen om dit niet te doen. De zoon heeft dan een betere kans op de arbeidsmarkt dan om geld te verdienen met het boerenbedrijf. Dat is zorgelijk, want hoe zorgen we er dan voor dat de boerenbedrijven wel blijven bestaan en niet allemaal failliet gaan? We kunnen niet zonder ze, want we maken volop gebruik van het eten en natuurlijk de melk.

Landbouw geschiedenis
Landbouw bestaat al vele eeuwen en is dan ook niet meer weg te denken uit onze samenleving. Vroeger speelde het nog een grotere rol dan nu. Eten moest verbouwd worden en de enige manier waarop dat gedaan kon worden was door een boer op het land. Het was daarbij ook heel normaal dat de boer allemaal mensen in dienst had om op het land te werken, terwijl tegenwoordig er veel boeren zijn die het bedrijf helemaal alleen runnen en geen gebruik meer maken van personeel om op terug te vallen. Dit heeft dan ook weer te maken met de kosten die daaraan verbonden zijn. De prijzen voor melk bijvoorbeeld worden steeds lager en boeren kunnen zich personeel niet meer veroorloven. De landbouw cijfers zijn dan ook niet erg positief. Een lastig probleem, want we hebben het nodig om van te leven, maar aan de andere kant wordt het de boeren ontzettend moeilijk gemaakt. Wil je meer lezen over de geschiedenis van landbouw?

Wij van Gerkoopmans.nl
Wil jij niets missen op het gebied van landbouw, landbouw marktplaats, soorten landbouw en nog veel meer? Dan zit je bij ons in ieder geval goed. Wij houden je namelijk op de hoogte van alles rondom landbouw. Hierin gebeurt nou eenmaal veel en het is geen onderwerp dat je veel terugziet in de krant, terwijl dat wel zou moeten. Voor onze blogs hebben wij Geraldine Koopmans- Janssen, die schrijft over de agrarische samenleving en alle wetgevingen rondom dit gebied en hoe deze veranderen. We kiezen steeds vaker voor een verbetering van het milieu, dus voor de boeren moet dit gunstig zijn. Echter moet dit allemaal in praktijk ook nog zo blijken en dat is waar het op het moment stuk loopt. We moeten terugzien dat het beter gaat worden voor de boeren en de wetgevingen hierin ook verbeteren. Voor al het nieuws en alle feiten op dit gebied kun je altijd bij ons terecht voor boeiende blogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *