We hebben allemaal al eens gehoord van milieu. Je denkt daarbij meteen aan de natuur. Of aan vervuiling van het milieu wanneer iemand een blikje op de grond gooit in plaats van in de prullenbak. Maar wat betekent milieu nou eigenlijk echt? Wat hoort bij het milieu en wat niet? Bij milieu is er sprake van de bodem, atmosfeer en water. Deze hebben dan weer invloed op allerlei levende organismen. Denk aan dieren, mensen en natuurlijk planten. Het milieu is de omgeving waarin we leven, wat ook het sociale milieu genoemd wordt. Het milieu is het meest belangrijke voor ons als mens om te kunnen leven. We hebben de atmosfeer, de bodem en het water nou eenmaal nodig om te kunnen overleven. Des te meer reden om goed te zorgen voor ons milieu, maar de vraag is hoe we dat het beste kunnen doen. Kun je daar zelf aan bijdragen? Of moet je dit overlaten aan grote bedrijven? Het antwoord: jij kunt zelf veel betekenen. Je kunt bijvoorbeeld stemmen op een partij die veel betekent voor het milieu, zoals Groenlinks of de PvdD. Zij zijn sterk voor verbetering van het milieu. Zo kun jij ook als individu veel betekenen. Verder kun je natuurlijk letten op hoe je leeft. Scheid je je afval? Gooi je nooit iets op straat? Gooi je dingen weg die op straat liggen? Gebruik je zo min mogelijk plastic etc.? Allemaal factoren die hierin een rol spelen.

Milieuvervuiling
Helaas komt milieuvervuiling ontzettend veel voor. Het kan ook heel gemakkelijk: je gooit een pakje van iets op straat en het doet er jaren over voordat dit weg is. Verder maken we gebruik van auto’s die het milieu ernstig vervuilen, met name dieselmotoren. Wist je ook dat je het milieu vervuilt als je veel vlees eet? Voor vlees is namelijk ontzettend veel water nodig, en dat zorgt weer voor een belasting van het milieu. Als je je vlees een dag laat staan, kun je daarvan een hele maand douchen: moet je nagaan! Je kunt dus echt zelf wat betekenen voor het milieu en actie voeren tegen de milieuvervuiling. Je kunt stemmen op een partij die zich hier hard tegen maakt. Natuurlijk kun jij niets doen aan grote fabrieken die zorgen voor vervuiling, maar de regering kan dit wel, en jij hebt keuze om te stemmen op een partij die zich hiermee bezig houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *