De overheid heeft veel invloed op de samenleving en kan door middel van wetgeving regels maken en aanpassen om de economie te stimuleren naar een bepaalde richting. Daarom probeert de rijksoverheid ondernemingen te stimuleren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het houdt in dat wanneer iemand een bedrijf opstart, dit bedrijf rekening moet houden met de uitvoering van die bepaalde werkzaamheden die negatieve gevolgen hebben op de mens en het milieu. Voorbeeld is het besparen van energie, zodat er door grote bedrijven niet zomaar verspild wordt. Het zal een bedrijf wat meer kosten om verantwoordelijk te ondernemen, maar er kan zeker voordeel uit gehaald worden. Door je als maatschappelijke verantwoorde bedrijf neer te zetten tegenover de maatschappij creëert een bedrijf een positief beeld over zichzelf.

Zodra een bedrijf iets produceert waarbij schadelijke afvalstoffen het milieu in komen krijg je te maken met het recht. Een ander voorbeeld is als een bedrijf bepaalde vergunningen nodig heeft of moet voldaan aan bepaalde kwaliteitsstandaarden. Hierbij zijn er diverse advocaten die bedrijven kunnen adviseren op bepaalde gebieden binnen het milieurecht. Denk aan de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen, Wet milieubeheer of Wet bodembescherming.

Gespecialiseerde advocaat
Bedrijf X: ‘’Ik zoek een advocaat die mij kan adviseren bij afvalstoffenrecht, de overheid komt met een nieuw bestemmingsplan dat mijn bedrijf in de weg zit. Ik wil hiertegen procederen.’’

Het is belangrijk om een goed gespecialiseerde advocaat in te huren die verstand van zaken heeft. Een advocaat vergelijken op basis van eerdere ervaringen is op dit gebied van groot belang. Deze advocaat weet alle ins- en outs en heeft vaker tegen gas gegeven over het beleid van de overheid. Opleidingen die deze advocaat volgen om zich te specialiseren is de opleiding milieurecht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *