Capaciteitsmanagement is een belangrijke factor in de zorg. Iedere patiënt moet zijn eigen plekje hebben in de instelling. Dat is een hele uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. Het kost veel inspanning en geld. Maar doe je het niet, dan heb je een groot probleem. In dit artikel lees je wat capaciteitsmanagement is en hoe je het optimale uit  capaciteitsmanagement haalt.

Wat is capaciteitsmanagement?

capaciteitsmanagement is de vraag naar het aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. En dat is zo makkelijk nog niet. Alle medewerkers moeten op het goede moment op de goede plek aanwezig zijn. Alle inventaris moet op het goede moment op de goede plekken liggen/staan. Ook het werk moet op het juiste moment worden uitgevoerd door de juiste werknemers. Kortom alles moet kloppen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je genoeg werknemers aan het werk hebt, maar deze werknemers voeren niet het juiste werk uit; dan verlies je dus geld en tijd. En geld en tijd zijn zoals wij allemaal weten erg kostbaar.

Hoe zet je capaciteitsmanagement in?

Een goede capaciteitsmanagement begint bij een goede personeelsplanning. Vaak wordt de personeelsplanning verzorgt door een van de medewerkers die er verder geen verstand van heeft, vaak is het iemand in de verpleging die het al jaren doet. Daar gaat het mis, een goed lopende afdeling valt of staat bij een goede personeelsplanning. Het maken van een personeelsplanning is een vak apart, daarom raden wij aan om het uit te besteden. Beslissingsondersteuning kan op dit gebied baanbrekend zijn. Vaak is het namelijk zo dat er over- of ondercapaciteit is, wat weer leidt tot hogere kosten en meer ontevreden patiënten. En dat is natuurlijk het uiteindelijke doel; de patiënt zo een aangenaam mogelijk verblijf te verzorgen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *