Het isoleren van je huis kan je veel voordelen opleveren. Lees hier vier redenen om te investeren in een betere isolatie van je huis.

 

 1. Isolatie beschermt tegen kou
  Als je je afvraagt waarom je moet isoleren, heb je meestal de eerste goede reden snel gevonden: isoleren beschermt het huis tegen de kou. Omdat huizen net als mensen zijn: Als je je in de winter gezellig en warm inpakt, bevries je minder en hoef je minder energie te besteden om het warm te houden. Slecht of onvoldoende geïsoleerde gebouwen zijn echte energieverslinders. Door alleen al het isoleren van de gevel kan in een gemiddeld gebouw tot 19 procent van de verwarmingsenergie worden bespaard. In niet geïsoleerde gebouwen krijgen bewoners daarentegen vaak koude voeten, ondanks het feit dat de radiatoren worden aangezet. Daarnaast is er vaak het gevoel dat er sprake is van tocht. Als een huis goed geïsoleerd is, blijft de warmte binnen en de kou buiten.

Een karakteristieke waarde voor thermische isolatie in de winter is de warmteoverdrachtscoëfficiënt (U-waarde). Het geeft de warmtedoorlaatbaarheid van een gebouw aan en wordt uitgedrukt in watts per vierkante meter en Kelvin (W/m2K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. In de huidige versie van de Energy Saving Ordinance (EnEV) is een maximale U-waarde van 0,24 W/m2K voorgeschreven voor buitenmuren, bijvoorbeeld bij de renovatie van een huis. Bij een niet geïsoleerde wand daarentegen kan deze waarde gemakkelijk zes keer zo hoog zijn; de U-waarde is dan 1,5 W/m2K. Er zijn veel mogelijkheden om jouw huis te issoleren. Zo zijn veel voorkomende manieren van isoleren bijvoorbeeld vloer, dak of spouwmuurisolatie

 

 1. Isolatie beschermt tegen hitte
  Terwijl het doel in de winter is om de warmte in huis te houden, moet het in de zomer buiten blijven. Dit zorgt ook voor een goede isolatie: het vermindert niet alleen de warmteoverdracht van binnen naar buiten, maar ook omgekeerd. In de zomer blijven de kamers langer aangenaam koel dankzij de isolatie en is een energieverslindend airconditioningsysteem meestal niet nodig. Het is echter ook zinvol om een goed geïsoleerd gebouw bij hoge buitentemperaturen in de koele ochtend en late avonduren te ventileren.

 

 1. Isolatie bespaart op de verwarmingskosten
  Wie dankzij professionele isolatie warmte-energie bespaart, zal natuurlijk ook zijn eigen verwarmingskosten verlagen. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart hangt af van de leeftijd en de staat van je huis en welke isolatiemaatregel je kiest. In principe geldt echter dat hoe ouder het huis, hoe hoger het besparingspotentieel.

 

 1. Isolatie maakt je onafhankelijk van schommelende energieprijzen
  De afhankelijkheid van energie-invoer, met name van fossiele brandstoffen, leidt tot energieprijzen die in sommige gevallen sterk fluctueren. In 2009 kostte stookolie iets meer dan 50 cent per liter, terwijl de prijs steeg tot bijna 90 cent in 2012. Begin 2019 bedroeg de prijs ongeveer 67 cent per liter. Hoe minder energie je verbruikt dankzij een goede isolatie, hoe onafhankelijker je wordt van de energieleveranciers en hoe hoger de prijs. Zo behoud je een beter overzicht over je energiekosten en kun je je energiekosten beter inplannen. Ook kan worden aangenomen dat de energieprijzen op middellange tot lange termijn zullen stijgen, aangezien fossiele brandstoffen schaarser worden en de doelstellingen inzake klimaatbescherming moeten worden gehaald. Als jij wilt weten wat jij met jouw huis kunt besparen, neem dan gerust contact op met Energie-Control. Zij adviseren jou graag over de mogelijkheden.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *